7 °CPoiana Brașov
Imagini live

La multi ani Constantin si Elena!

 width=

Credinta reprezinta unul dintre pilonii de baza de sustin edificiul numit Viata. „Cred!” pentru aceasta afirmatie acum mii de ani unii Sfinti au fost aspru pedepsiti platind cu viata ca astazi noi sa putem spune aceste cuvinte liberi, fara teama si crezand cu adevarat in insemnatatea lor.

Astazi 21 mai, crestinismul ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena.

1.800.634 de români  poarta aceste sfinte si pline de poveste nume.

 width=

Sfantul Constantin, impreuna cu mama sa Elena au condus Imperul Roman, aducand crestinismul in perioada sa de aur. Cei doi conducatori au adoptat o serie de masuri favorabile acestei religii, oferind libertate celor care il venerau pe Dumnezeu.  Unii preoti spun ca in acea perioada au prins fundament virtutile ce ar trebui sa domine omenire: iubirea fata de semnei, iertarea si mila.

 width=     Legile pe care le-a impus Constantin cel Mare in timpul domniei sale, sunt si astazi actuale. El a propus ca duminica sa fie zi libera, in care sa-i aducem slava Domnului, a interzis armatei practici sangeroase, a eliberat sclavii. La Consiului de la Niceea  Imparatul Constantin a hotarat ca Pastele sa fie sarbatorit in prima duminica dupa luna plina a echinoctiului de primavara, ceea ce se pastreaza si in zilele noastre.

Traditia spune ca in ziua in care ii sarbatorim pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, pasarile isi invata puii sa zboare, de aceea aceasta sarbatoare se mai numeste si Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

In aceasta zi agricultorii  nu lucreaza pamantul deoarece se considera ca acest fapt l-ar supara pe Constantin cel Mare ce ar trmite graurii sa distruga recolta.  Pentru a ferii spiritele rele ce ar putea sa bantuie casele, femeile stopesc cu agheazma toate incaperile. Astazi este ziua in care ciobenii se strang si hotarasc care va fi baciul si unde vor poposi cu turmele de oi anul acesta. Taranii aprind focuri pe deal, considerand-se ca cei ce trec prin fata focului vor fi feriti de gihinon intreg anul.

 width=

Numele Constantin si Elena au substrat latin si semnifiecatii aparte. Astfel Constantin sugereaza fermitate, seriozitate iar Elena, flacara, faclie, foc sacru.

Hotel Alpin ureaza un sincer si calduros la multi ani tuturor celor care poarta aceste sfinte si binecuvantate nume. Lasati lumina sa va patrunda in suflet, iubiti mai mult, iertati si uitat de sentimente precum ura ce nu fac decat sa va raceasca si imbatraneasca sufletul.

 width=

Sfintii Imparati Constantin si Elena s-au luptat pentru a putea ca noi sa gandim si sa credem in Dumnezeu fara a fi asupriti. Respectati-le si venerati-le numele.

La multi ani, Constantin, la multi ani Elena!!

 width=

GALERIE IMAGINI:

Sursa: S1 , S2