5 °CPoiana Brașov
Imagini live

Ursul de Romania

 width=

Nu sunt chiar atat de indepartate timpurile cand padurile, dealurile si campiile Romaniei erau pline de tot felul de animale salbatice si pasari salbatice. Mergand la pas pe langa iazuri, puteai sa deranjezi din odihna stoluri intregi de pasari salbatice, iar mergand prin paduri puteai sa te trezesti nas in nas cu un cerb cu coarne imense.

Unii dintre noi ne amintim de jocuri de carti cu imagini ale unor animale salbatice disparute, iar urechile noastre inca mai aud povestile batranilor despre dropii, zimbri, bouri sau cateii pamantului. Unele animale au disparut – cum sunt dropia, zimbrul sau bourul – iar altele urmeaza sa dispara daca nu facem ceva pentru a impiedica acest lucru.

 width=Probabil cel mai cunoscut animal salbatic din Romania este ursul. Este aproape imposibil sa gasesti vreo persoana care sa nu fi auzit de povestea ursului pacalit de vulpe sau pe cineva care sa nu fi fost absorbit in faimoasele povesti vanatoresti despre ursi.
Dar pe cat de bine cunoscute sunt aceste povesti, pe atat de putin este cunoscuta situatia reala a ursilor din Romania. Secolul XX s-a dovedit a fi foarte dur cu animalele de prada. Nu mai au habitat, nu mai au ce sa vaneze; sunt dezarmate in fata “civilizatiei.” Iar ursul brun, singura specie de ursi din tara noastra nu face exceptie, din pacate.

 width=Ursul brun, pe numele sau stiintific Ursus arctos, se afla pe teritoriul Romaniei din cele mai indepartate vremuri. Pana acum 200 de ani, era raspandit pe intreg teritoriul tarii, dar a urmat exterminarea sa din zona de campie in favoarea agriculturii si pescuitului. Astfel, ursul brun s-a restras in zonele muntoase ale Carpatilor. In ciuda reducerii drastice a numarului de ursi, Romania inca mai detine cel mai mare efectiv European de ursi bruni, dupa Rusia. Estimarile (care sunt realizate fara un sistem bine documentat) mentioneaza un numar de aproximativ 6.000 de exemplare in Romania, adica 40% din populatia de ursi bruni din Europa. Dar acesti ursi traiesc sub amenintarea exterminarii.

 width=Ursii se pot vana acum doar cu autorizatie speciala, dar acest lucru nu impiedica braconierii sa ii vaneze atunci cand au ocazia. Prin urmare diferite organizatii desfasoara programede protejare a ursilor. Anul trecut, de exemplu, a fost demarat un program numit “Adopta un urs” prin care se poate adopta simbolic un urs.

In Europa este interzisa vanatoarea speciilor protejate, ursul brun fiind una dintre acestea, ONU a declarant anul 2010 Anul international al Biodiversitatii, iar in Romania exista Legea nr. 205/2005 privind protectia animalelor, actualizat si completata in 2008. Prin urmare, cadrul legal exista, mai ramane doar sa fie insusit de toti pentru ca animalele acestea sa nu mai fie amenintati de disparitie in urma dezvoltarii civilizatiei umane.

 width= width=In Brasov aveti posibilitatea sa vedeti chiar de foarte aproape acesti ursi bruni, care vin pana in oras in cautarea de hrana. Desigur, intalnirea este una periculoasa, intrucat animalele sunt flamande, dar in cazul in care va aflati intr-un loc sigur, merita.

Hotelul Alpin va asteapta cu drag pentru a va face mai placuta asteptarea momentului in care veti fi mai aproape de un urs aflat in libertate decat v-ati fi imaginat vreodata ca veti fi.

 

Sursa foto:

Home


http://www.mun.ca
http://www.emaramures.ro
http://upload.wikimedia.org
http://www.scienceline.ro
http://adrianbratiloveanu.ecosapiens.ro
http://ro.wikipedia.org/

http://www.flickr.com/photos/27603562@N04/