Ciocolata – definitia starii de bine

Am intrebat un copil cum crede el ca este ciocolata. Raspunsul lui, cu zambetul pe buze si ochii inchisi, aproape ca face inutile orice alte explicatii: “Mmmmm….delicioasa!”, Cu siguranta ca sunteti si dvs. de acord cu pustiul de 6 ani pe care l-am abordat.

Dar haideti sa vedem de unde si cum a aparut ciocolata.

In primul rand, cacao, ingredientul principal al ciocolatei vine din din America Latina, din arborii de cacao. Cu mii de ani inainte sa intre in consumul obisnuit al nostru, ciocolata se folosea sub alta forma decat cea cunoscuta de noi.

In timpul ritualurilor religioase maiasii, dar si incasii foloseau un fel de bautura de ciocolata. Mai apoi, cu ajutorul primilor exploratori, a fost adusa in Europa.

Se crede ca primele boabe de cacao au intrat pe teritoriu european in 1503, prin intermediul lui Cristofor Columb. Dar atunci nu se stia la ce folosesc boabele.

Cortés este cel care a descoperit ca Montezuma, conducatorul aztecilor, consuma zilnic o bautura din boabe de cacao. El numea aceasta bautura “chocolatl”. Montezuma consuma aproape 50 de cani pe zi! Astfel ca, in 1528, cand s-a intors in Spania din Mexic, a adus cu el si boabe de cacao, dar si echipamentul necesar prelucrarii acestora in bautura de ciocolata.

Initial, ciocolata a fost considerata un medicament, mai exact un panaceu. Era recomandata de catre medici pentru tratarea febrei, la digestie, pentru diminuarea durerii. A durat mai mult de 100 de ani ca ciocolata si consumul de ciocolata sa fie populare in Europa.

Daca la inceputuri ciocolata era consumata doar in randuloamenilor instariti, acum o gasim peste tot, in felurite retete, punandu-ne in dificulate atunci cand trebuie sa ne hotaram ce dorim sa consumam.

Nu trebuie sa uitam ca aceasta delicatesa contine anadamina, care ne umple de energie si stare de bine. Mai mult, ajuta la formarea endorfinelor in organism, ciocolata neagra activand serotonina din creier si reducand stresul.

Pentru ca suntem in plin sezon rece, bautura cu care ne putem incalzi rapid este ciocolata calda. Iar daca reusim sa descoperim si o reteta delicioasa, cu atat mai bine!

Mai jos veti descoperi secretele unei bauturi de ciocolata minunate pe care o puteti prepara singuri acasa.

Veti avea nevoie de:

  • 2 cani de lapte
  • 1/4 ceasca de pudra de cacao de calitate
  • ½ ceasca de zahar
  • ¼ lg scortisoara
  • ¼ lg extract de vanilie pur

Puneti laptele la fiert intr-un ibric mai mare. Amestecati pudra de cacao cu zaharul si scortisoara. Puneti cateva linguri de lapte fierbinte peste cacao si amestecati. Repetati procedeul pana obtineti o pasta fina. Turnati pasta in ibric peste restul de lapte si mai lasati 2 minute, dar fara sa fierbeti. Turnati ciocolata calda in cani si serviti cat inca este calda.

Hotel Alpin va asteapta sa petreceti o vacanta de vis intr-un peisaj feeric unde puteti skia, unde va puteti bucura de iarna care s-a lasat mult asteptata, va relaxati la Vitarium Spa sau la piscina, apoi impreuna cu copiii dvs. veti savura o delicioasa ciocolata calda in restaurantele noastre Tosca, Forest sau A Propos!