Istoria salatei Caesar

Putem spune ca este o reteta cult a secolului trecut. Se gasea pe orice meniu din orice restaurant de hotel din orice colt al lumii si nu numai in acestea. Desi intre timp au aparut alte salate vedeta, totusi Salata Caesar a ramas favorita multora.

Pentru ca exista mai multe teorii cu privire la numele salatei sau la care ar fi reteta originala, va propunem sa facem o incursiune in trecut pentru a afla de unde si-a luat numele si care este reteta originala.Numele salatei este in general atribuit lui Caesar Cardini, un imigrant italiano-mexican ce si-a deschis restaurant in Mexic si apoi in Statele Unite.  Cardini locuia in San Diego, dar lucra si in Tijuana, unde evita restrictiile prohibitiei americane. Fiica lui, Rosa (1928 – 2003) isi amintea ca tatal ei a inventat reteta in data de 4 iulie 1924, cand proviziile restaurantului au fost epuizate de sarbatoarea ce era in curs. Cardini a trebuit sa se descurce cu ce mai avea in camara, adaugand si un strop de ingeniozitate, preparand salata direct la masa, in fata clientului. Hotelul Caesar din Tijuana, fondat de Cardini in perioada prohibitiei, pastreaza inca in servire acest obicei al inventatorului.Julia Child, faimosul bucatar sef American ce a introdus bucataria franceza in America, spunea ca pe vremea cand era copil a mancat o salata Caesar in restaurantul lui Cardini, in anii 1920. Cea mai indepartata in timp documentare privitoare la aceasta salata este dintr-un mediu din 1946 al unui restaurant din Los Angeles. Aceasta este la 20 de ani dupa data pe care a stabilit-o familia Cardini ca fiind cea in care a fost inventata reteta.
Reteta originala nu continea bucati de hamsii (spre deosebire de Salata Aviatorului) pentru ca inventatorul acesteia s-a opus. In anii 1970, fiica lui Cardini a spus ca reteta originala includea frunze intregi de salata, care erau destinate a fi apucate cu mana, oua fierte moi si ulei de masline Italian.

Exista mai multe variatiuni de la reteta originala, dar mai jos gasiti ingredientele conform retetei Hotelului Caesar din anul 2006.Salata romana

  • Ulei de masline
  • Usturoi proaspat zdrobit – adesea in ulei de masline
  • Sare dupa gust
  • Piper negru proaspat macinat
  • Otet de vin
  • Suc de lamiae sau lime – proaspat stors
  • Sos Worcestershire
  • Galbenusuri crude sau fierte moi
  • Branza Parmezan proaspat rasa
  • Crutoane proaspat preparate

Variatiuni:

  • Alte varietati de salata
  • Pui sau peste grill
  • Capere
  • Branza Romano
  • hamsii
  • sunca

Hotelul Alpin din Poiana Brasov are in meniurile sale mai multe retete faimoase si va asteapta la restaurantele sale unde veti descoperi si 2 dintre variantele faimoasei Salate Caesar.Sursa:

http://www.cevabun.ro/salata-caesar/

http://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_salad

http://www.kitchenproject.com/history/CaesarSalad/CaesarCardini.htm

http://www.simplyrecipes.com/recipes/caesar_salad/

http://www.doitdelicious.com/recipes/make_it/caesar_salad_with_whole_wheat_croutons