In traditia folclorului romanesc, pe 24 februarie se sarbatoreste Dragobetele care in mitologia populara romaneasca este considerat a fi zeul tineretii, al iubirii si al bunei dispozitii. Ca si corepondent in mitologia greaca il are pe Eros, zeul iubirii, iar in mitologia romana il are pe Cupidon (fiul zeiței dragostei Venus) zeul dorinței, al iubirii erotice, al atracției și al afecțiunii.
In folclorul romanesc sunt foarte multe povesti frumoase care ne-au incantat copilaria, dar cel mai important, frumos si fascinant mit este acela despre Baba Dochia si Traian.
Se spune ca Dochia, fiica regelui dac Decebal, s-a indragostit de Traian, imparatul roman si cuceritorul Daciei, si au avut un fiu – Dragobete.
La randul lui, Dragobete s-a casatorit cu o fata, Martisor, impotriva dorintei mamei lui creand aceasta legatura antagonica, izorul divergentelor eterne intre soacra si nora.
Este o legenda foarte frumoasa pe care va sugeram sa o cautati in librarii/ biblioteci/ internet si sa o cititi copiilor dvs.
Traditiile si obiceiurile difera in functie de fiecare zona a tarii unde se sarbatoreste Dragobetele. O sa va enumeram cateva dintre ele si o sa reamintim cat de frumos este folclorul romanesc cu traditiile lui si ce pacat ca nu se perpetueaza aceste obiceiuri care in curand vor fi prezente doar in scrierile istoricilor si cateva articole:
Am lasat la urma cel mai frumos obicei tinut de fetele tinere necasatorite care in ziua de Dragobete strangeau zapada pe care apoi o topeau si o foloseau la descantece de iubire sau ritualuri de infrumusetare. Se spunea ca aceasta zapada este nascuta din surasul zanelor si ca are proprietati magice, ce le vor face pe tinerele fete atragatoare ca insesi zanele padurii.
Asadar, acestea fiind spuse, nu va mai ramane nimic de facut decat sa sarbatoriti in stil traditional romanesc Dragobetele.
Sugestia noastra pentru a petrece un weekend excelent ar fi sa acceptati invitatia de a va caza la Hotel Alpin in Poiana Brasov, sa beneficiati de toate serviciile Spa-ului Vitarium impreuna cu o baie in piscina semi-olimpica, dupa aceea o masa delicioasa la oricare dintre restaurantele nostre, masa pe care o veti lua intr-un peisaj de vis, de poveste.
Apoi puteti purcede la drum catre masivul Ceahlau, Durau, jud Neamt, daca vreti sa vedeti live aceaste pietre care semnifica cele 12 cojoace pe care le purta Baba Dochia si pe care le-a abandonat de-a lungul calatoriei sale pe munte, ramanand fara nici unul.
GALERIE FOTO