Mancarea traditionala romaneasca

De-a lungul timpului, retetele pe care noi le consideram a fi traditionale au tot fost revendicate de alte popoare ca fiind ale lor. Si astfel am reusit sa avem o traditie culinara controversata. Dar chiar si asa, cateva retete, vechi de secole, de care stim sigur ca sunt romanesti, tot exista. Desigur, este posibil ca si acestea sa fie „condimentata” cu influente straine, dar care bucatarie este pura, fara alte influente?

Pentru ca ne place cultura si istoria noastra, ne-am gandit sa va prezentam o mini-serie de retete traditionale romanesti foarte vechi. Vom incepe cu „Tasche cu pegmez”. Nu, nu vorbim alta limba. Este vorba de niste pachetele de aluat umplute cu gem de prume, caise sau macese. Aceasta reteta este intalnita cel mai des in zona Banatului si Crisanei si a aparut candva in secolul 19.

Tasche cu pegmez

Pentru a prepara aluatul aveti nevoie de: 200 g faina, 2 oua, 1 albus de ou, 1 praf de sare. Din aceste ingrediente trebuie sa framantati un aluat neted, elastic si nelipicios. Apoi il impartiti in 2 parti egale si intindeti ambele parti pe un blat de lucru presarat cu faina, in 2 dreptunghiuri cat mai egale posibil.

Pe una dintre foi trasati cu rola de patiserie linii perpendiculare care sa formeze patrate egale. Aveti grija sa nu taiati aluatul. In fiecare patrat astfel creat asezati ½ lgt de pegmez. Apoi, cu o pensula inmuiata in albus putin batut, trasati liniile care formeaza patratele, dar ungeti si de jur imprejurul foii de aluat.

Dupa ce terminati cu aceste pregatiri, asezati deasupra a doua foaie de aluat, presati bine peste portiunile unse cu albus, astfel incat cele 2 foi sa se lipeasca. Puteti presara marginile cu putina faina. Taiati patratelele cu rola de patiserie pe liniile unde s-au lipit cele 2 foi de aluat.

Acum este momentul sa puneti deodata toate taschele in apa care clocoteste. Nu va speriati daca se ridica la suprafata. Asa trebuie sa se intample! Pentru finisaj, aveti nevoie de 100 g pesmet, 30 g unt sau ulei, 100 g ahar, 1 plic zahar vanilat, smantana dulce lichida. Rumeniti pesmetul in unt pana devine auriu. Apoi amestecati pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat.

Cand sunt fierte, scurgeti taschele, dati-le prin amestecul de pesmet, apoi serviti-le calde, stropite cu smantana dulce si/sau gem fluid.

 

Pont: Din momentul in care se ridica la suprafata patratelele, mai lasati-le sa fiarba in clocot inca 2 minute. Daca doriti sa fie mai moi, le mai puteti lasa putin la fiert. Parca seamana putin cu galustile cu prune, nu?

Pofta buna!

 

Pentru ca Hotel Alpin Poiana Brasov are un mare respect pentru mancarea traditionala romaneasca, va asteapta in resturantul Forest Lounge pentru a savura delicioasele preparate traditionale pe care toti le indragim.

 
Surse: Google images si unica.ro